Dünün,bugünün ve yarının mesleği mobilya ve iç mekan tasarımı ............
Senin yeteneğin, mesleğin olabilir.
Yeteneğin ve ilgin el becerisi ya da mobilya üzerine ise şanslısın! Çünkü mobilya sektörünün, "mobilya"yı bilen iyi yetişmiş gençlere ihtiyacı vardır. Meslek eğitimini mobilya üzerine yaptığında, okulunu bitirdikten sonra iş imkânları bulacaksın.
Meslek lisesine girdiğinde, ne yapmak istediğini biliyor muydun? Şimdi, o kararı vereceğin an olabilir. Bileğine altın bir bilezik takmak için buradasın, meslek lisesindesin. Peki, mezun olduğunda, iyi iş imkânlarıyla güçlü bir sektörde çalışmak istermisin?
Mobilya sektörünün taze kanı, sen olabilirsin!
Okulunda, ikinci yılına başlarken, "mobilya"yı seçtiğinde, Türkiye'nin yükselen, her zaman kar eden sektörü için hazırlanmaya başlayacaksın. Çünkü mobilya sektörünün her zaman, senin gibi iyi yetişmiş elemanlara ihtiyacı var. Okulda seminerler düzenlenebilir, çeşitli toplantılarda sektörle ilgili bilgiler edinebilirsin. Sektörden birilerini tanıyabilir, mezun olduğunda kendine güvenerek iş başvurusu yapabilirsin.
Bugün Türkiye Mobilya Sektörü'nde, üreticiler ve perakende mağazalar da içinde olmak üzere 60.000'i aşkın firma hizmet veriyor. Sektör, yan sanayi ile birlikte 500.000 civarında kişiye istihdam sağlıyor. Bu rakam, Türkiye için gerçekten önemli... Üretimin, ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, Kayseri, Bursa(İnegöl), İzmir ve Adana'da olduğu sektör, Türkiye dışında 173 ülkeye de ihracat yapıyor. 2010 yılı itibariyle, sektördeki tüketim rakamı 8 milyar USD. 1 milyar 400 milyon USD ihracat yapılıyor. |
Sektörün hedefleri ise daha da büyük. Çünkü biz, makine parkuruyla, yetişmiş insan gücüyle, sermayesi ve üretim kapasitesiyle, Türkiye mobilya sektöründe, dünyada daha iyi yerlerde olması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de, senin gibi, iyi yetişmiş, kalifiye elemana çok ihtiyaç var. Eğitimini, mobilya üzerine yaptığında, mobilya sektöründe çalışma imkânı bulabilirsiniz.
Ülkemizde son yıllarda yapılan bütün çalışmalarda Türk ekonomisinin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve Avrupa Birliği ile bütünleşmesi hedeflenmiştir. Günümüzde yaşanan hızlı küreselleşme süreci, giderek artan teknolojik yenilikler ve uluslararası pazarlardan pay kapma yarışı, ülkelerin insan kaynaklarını geliştirmeye yönelmesine neden olmuştur.
Mobilya ve iç mekân tasarımı, sağladığı istihdam imkânı, üretim sürecinde yarattığı katma değer ve uluslararası ticaretteki ağırlığı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi sektörü olmuştur.
Mobilya ve iç mekân tasarımı meslek alanındaki eğitim; günün müşteri isteklerine cevap verebilecek, kaynakları ve zamanı verimli kullanabilecek kendini mesleki gelişimlerin gerisinde bırakmayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek için gelişen eğitim teknolojilerini ve metotlarını kullanarak faaliyetini sürdürmektedir.
Günümüzde meslekler, kendi alt dallarını oluşturup bunları adeta birer bağımsız meslek gibi ortaya koymaktadır. Bu değişimden mobilya ve iç mekân tasarımı alanı da etkilenmiş ve kendi alt dallarını oluşturmuştur.
Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında çalışacak orta kademe teknik insan gücü, mesleki yeteneklerin ve yeterliklerinin yanı sıra diğer meslek alanındaki kişilerle sürekli iletişim hâlinde ve grup çalışmasına yatkın kişiler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı işlevsel değerleri ile mekânların kullanılırlığını artırıp estetik değeriyle yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini amaçlar. Bu alanda sanatı ve tekniği birleştiren ürünler ortaya çıkmaktadır.
Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır.
Müşteri ilişkileri, ürün bilgisi, uluslararası ticaret, iş organizasyonu, tasarım, lojistik, danışmanlık, pazarlama ve bilgi/iletişim sistemleri konusunda kişilerin sahip olması gereken mesleki gereklilikler artmakta ve bu gereklilikler ürün ağırlıklı sistemlerden hizmet ağırlıklı sistemlere doğru bir kayma eğilimi göstermektedir.
Mobilya ve iç Mekân Tasarımı Alanı Programı'nda;
1. Mobilya ve iç mekân ressamlığı
2. İç mekân ve mobilya teknolojisi
3. Mobilya süsleme sanatları
4. Mobilya iskeleti ve döşemesi
5. Ahşap doğrama teknolojisi
dalları yer almaktadır.
Program geliştirme sürecinin her aşamasında, İŞKUR, esnaf ve sanatkâr odaları, meslek eğitim kurumları, üniversiteler, alanda faaliyet gösteren sektörler vb. kurumlarla iş birliği yapılmıŞtır. Bu kuruluşların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.
A- MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI
ALAN İÇERİSİNDE YER ALAN MESLEK DALLARI
1. MOBİLYA VE İÇ MEKÂN RESSAMLIĞI
Tanımı: Mobilya ve iç mekân ressamlığı, meslek elemanının sahip olduğu iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.
Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân tasarımı mesleğinin gerektirdiği iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarda çizme yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
2. İÇ MEKÂN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ
Tanımı: İç mekân ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.
Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
3. MOBİLYA SÜSLEME SANATLARI
Tanımı: Mobilya süsleme sanatları meslek elemanının sahip olduğu; mobilya süslemelerinden oyma, tornalama ve kakma yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.
Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya süsleme sanatları mesleğinin gerektirdiği oyma, tornalama ve kakma üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının
yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
4. MOBİLYA İSKELETİ VE DÖŞEMESİ
Tanımı: Mobilya iskeleti ve döşemesi meslek elemanının sahip olduğu, mobilya iskeleti ve döĢemesi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.
Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya iskeleti ve döşemesi mesleğinin gerektirdiği mobilya iskeleti ve döĢemesi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiĢtirilmesi amaçlanmaktadır.
5. AHŞAP DOĞRAMA TEKNOLOJİSİ
Tanımı: Ahşap doğrama teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.
Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında ahşap doğrama teknolojisi mesleğinin gerektirdiği ahşap doğrama üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanımız İç mimariye yönelik dersleri atölye olanaklarıyla beraber bireye planlayarak ve malzemeyi tanıyarak insan yaşamını rahata ve güzelliğe yatkınlaştıracak tasarıları yapabilecek ve bu tasarıları atölye olanaklarında gerçekleştirebilecek eğitimi verir.
Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanımızda yaşantımızın her safhasında, her ortamı ve mekanı canlandıran ve tamamlayan her türlü dekorasyon, mobilya ve aksesuarların imalatı ve tasarımı öğrencilere öğretilir ve konularında mesleki-teknik eleman olarak yetiştirilir.
Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanımızda öğrencilerimize bilgisayar ortamında AutoCad gibi programlarını da öğreterek kendilerini geliştirmelerini sağlıyoruz.
Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanını bitiren öğrenciler; büro, ev, işyeri dekorasyonu, her türlü mobilya tasarımı ve imalatı konularında uzmanlaşır, üretim yapan imalathane ve işyerlerinde rahatlıkla çalışabilirler. Kendilerine ait bir işyeri açabilecek yeterliliğe sahiptirler. Ayrıca ülkemizde özellikle Marmara bölgemizde çok sayıda mobilya fabrikası mevcuttur ve bu sayı sürekli artmaktadır. Bu öğrenciler istedikleri taktirde öncelikle kendi branşlarında yüksek öğrenim yapma şansına da sahiptirler.
Adres:
PETROLOSB MAH. 1 CAD. NO: 3 MERKEZ / ADIYAMAN
Telefon
04162272432